ΤΟ ΜΕΛΙ

Το μέλι είναι το πιο γνωστό από τα προϊόντα της μέλισσας. Είναι η φυσική γλυκιά ουσία που παράγουν οι μέλισσες από το νέκταρ των φυτών, και αποθηκεύουν στις κηρήθρες της κυψέλης, προκειμένου να το ωριμάσουν. Είναι ένα φυτικό και ζωικό προϊόν που κατασκευάζεται στη μοναδική ίσως φυσική βιομηχανία, που είναι το μελίσσι.

Το μέλι είναι η πρώτη γλυκαντική ουσία που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος. Από τους προϊστορικούς χρόνους οι άνθρωποι ήξεραν να παίρνουν το μέλι και να το χρησιμοποιούν στη διατροφή τους. Οι Θεοί του Ολύμπου τρέφονταν με νέκταρ και αμβροσία και στην Αρχαία Αίγυπτο το μέλι ήταν βασιλικό προνόμιο.

Η σύσταση του μελιού  αποτελείται από: υδατάνθρακες, οργανικά οξέα, πρωτεΐνες και αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία (όπως κάλιο, χλώριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο κ.λπ.), ένζυμα δηλαδή συμπλέγματα πρωτεϊνών που είναι η βάση της ζωής, βιταμίνες (όπως Β1, Β6, φολικό οξύ, C, D, Ε, παντοθενικό οξύ κ.λπ.), αρωματικές-χρωστικές ουσίες και άλλα.

Το μέλι για τον άνθρωπο αποτελεί ελιξίριο ζωής. Είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα. Δίνει ενέργεια , διαύγεια, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα. Η τακτική χρήση του δίνει σφρίγος στον οργανισμό και συντελεί στην παράταση της ζωής. Η θεραπευτική του αξία έχει αναγνωριστεί από τους επιστήμονες.

Το μέλι δρα κατά της κοπώσεως και αυτό πετυχαίνεται με αποθήκευση της φρουκτόζης που περιέχει στο συκώτι ως γλυκογόνο. Κάνει πιο εύκολη  την αφομοίωση του ασβεστίου, δραστηριοποιεί την οστεοποίηση. Βοηθάει στην δυσκοιλιότητα, στις καρδιοπάθειες, αναιμία, αδενοπάθεια και στις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας του οργανισμού. Γιατρεύει ή ανακουφίζει τις εσωτερικές διαταραχές, τα έλκη του στομάχου, την αϋπνία, τους πονόλαιμους, μερικές καρδιακές παθήσεις και γενικά έχει ευεργετική επίδραση και στην καρδιά, αυξάνει τις αιμογλοβίνες του αίματος και τη μυϊκή δύναμη, κ.α Σε εξωτερική χρήση θεραπεύει τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις . Ο Ιπποκράτης , ο πατέρας της ιατρικής συνιστούσε το μέλι για την θεραπεία σε αρρώστους έχοντας ανακαλύψει από τότε τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Γενικά είναι ένας σύμμαχος του ανθρώπου.

Το μέλι μπορεί να συντηρηθεί μέχρι και δύο χρόνια αρκεί να τοποθετείται σε χώρο δροσερό, σκοτεινό, ξηρό και χωρίς οσμές. Καλό είναι να καταναλώνετε εντός 6μηνου. Οι φυσικές μεταβολές που υφίσταται το μέλι όπως η κρυστάλλωση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία δεν αλλοιώνει την θρεπτική του αξία.

Στοιχεία επικοινωνίας

6956581153
Ενορία Χριστού, 85200 Κάλυμνος, Ελλάδα
info@beeopic.gr

Ακολουθήστε μας