Ο τρύγος

Για τους μελισσοκόμους, η λέξη <<καλοκαίρι>> είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λέξη <<τρύγος>>, μία διαδικασία που πραγματοποιείται κάθε χρόνο μία φορά, στο τέλος Ιουλίου με αρχές Αύγουστου. Η χρονική επιλογή δεν είναι τυχαία, καθότι τη συγκεκριμένη περίοδο έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία του θυμαριού.

Ο τρύγος είναι μια κοπιαστική εργασία για τον μελισσοκόμο, αλλά συνάμα και η πιο ευχάριστη αφού απολαμβάνει την ανταμοιβή από τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς. Κατά τη διάρκεια του τρύγου οι συνθήκες εργασίας είναι δύσκολες, καθώς η διαδικασία διεξάγεται στην κάρδια του καλοκαιριού με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται συνήθως στους  28 με 32 βαθμούς Κελσίου. Την κατάσταση δυσχεραίνουν και οι ειδικές στολές που είναι αναγκασμένοι να φορούν οι μελισσοκόμοι προκειμένου να προφυλαχτούν από τις μέλισσες, οι οποίες γίνονται ιδιαίτερα επιθετικές όταν καταλαβαίνουν ότι τους αφαιρούν το μελί.

Μετά τον τρύγο, την αφαίρεση δηλαδή των κηρηθρών με ώριμο μέλι από τις κυψέλες, ακολουθεί η εξαγωγή του μελιού από τις κηρήθρες στον μελιτοεξαγωγέα, με τη βοήθεια της φυγοκέντρου δύναμης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι κηρήθρες να έχουν απολεπιστεί με μαχαίρι ή ειδική πιρούνα. Επόμενη φάση της διαδικασίας, είναι η τοποθέτηση του μελιού σε μεγάλα ανοξείδωτα δοχεία όπου φυλάσσεται το μέλι, για να καθαρίσει και να διαυγάσει. Μετά την πάροδο 3-4 ημερών τα ξένα σωματίδια, όπως κομμάτια από κερί, φτερά ή πόδια μελισσών, αναδύονται στην κορυφή και αφαιρούνται με χειρονακτικό τρόπο. Το καθαρό μέλι ρέει από το κάτω μέρος των δοχείων μέσω κάνουλας.

Τέλος, αξίζει να τονισθεί ότι η επιχείρησή μας, στοχεύοντας στην υψηλή ποιότητα, δε χρησιμοποιεί μεθόδους, όπως το φιλτράρισμα και η θερμική επεξεργασία, οι οποίες αλλοιώνουν τη θρεπτική αξία του προϊόντος.

Στοιχεία επικοινωνίας

6956581153
Ενορία Χριστού, 85200 Κάλυμνος, Ελλάδα
info@beeopic.gr

Ακολουθήστε μας